Quantcast
Channel: johtaminen – Actional Oy
Viewing all articles
Browse latest Browse all 23

Paras ratkaisu riitelyn lopettamiseen

$
0
0

Organisaatioissa on toisinaan tilanteita, joissa kaksi osapuolta riitelevät keskenään eivätkä tule toimeen toistensa kanssa.

Sellainen tilanne aiheuttaa esimiehelle paineen katkaista riitely lopullisesti ja pysyvästi. Usein ensimmäisenä mieleen tuleva ratkaisu on antaa potkut, tai siirtää toisiin tehtäviin yksi osapuolista.

Se voi kuitenkin olla pahasti väärä ratkaisu.

Riitelyssä on kyse siitä, että kumpikin haluaa enemmän kuin toinen on valmis antamaan. Taustalla voi olla kasvojen pelastamista, häpeän välttelyä tai vahvaa tunnetta siitä, että on oikeassa ja toinen on väärässä, mikä laajenee hyökkäyksiksi ja puolustautumiseksi hyökkäyksiä vastaan.

Joskus tuollaista aletaan kutsua kemialliseksi yhteensopimattomuudeksi.

Avoin yhteenotto on helppo muiden huomata. Vaikeampi sen sijaan on havaita avointa yhteenottoa pelkäävien harjoittama toistensa väistely ja välttely. He välttelevät toisiaan, etteivät joutuisi avoimeen konfliktiin. Kirjoitan siitä joskus toiste lisää.

Sekä avoin riitely, että välttely ovat haitallisia organisaation toiminnalle, koska organisaation tehtävä on toimia yhdessä.

Yhdessä toimiminen onkin paras ratkaisu riitelyn lopettamiseen.

Jos riiteleville osapuolilla on ajatus, että voittamalla riidan voi saada toisen heivattua pois pelistä, ei riitely lopu. Molemmat pyrkivät voittoon, mikä merkitsee toiselle häviötä. Siitähän riitelyssä on loppujen lopuksi kyse.

Esimiehen ei pidä sanoa, ei edes vihjata riiteleville osapuolille, että jompi kumpi saa lähteä, ellei riitely lopu, koska se vain lisää panoksia voittaa riitely.

Esimiehen on sanottava, että molemmat saavat mennä, ellei riitely lopu.

Se merkitsee, että molemmat riitelijät ovat vastuussa riitelystä. Molemmat saavat seurauksia riitelystään ja molemmille on vain yksi keino: lopettaa riitely.

Riitelyn lopettaminen merkitsee, että molempien on muodostettava sellainen kompromissi, jossa he molemmat voivat olla ja tehdä työtä. Kompromissin rakentaminen on yhteistoimintaa.

Yves Morieux kuvaa yhteistoimintaa sellaiseksi, missä yksi pitää toista nenästä kiinni ja se toinen ensimmäistä kiinni korvista. Molemmat ovat toistensa otteessa, joten on parasta harjoittaa yhteistoimintaa.

Paras uhkavaatimus eli ultimaatum on pistää molemmat riitelevät osapuolet vastuuseen.

Heikki Matias Luoma
Kirjoittaa kahta uutta e-kirjaa: Teknologian ja palvelujen myynnin prosessin kehittäminen ja Myyntijohtaja valmentaa myyjiä

Actional Oy sparraa nopeaan strategian jalkautukseen myyntitoiminnassa.

Actional Oy
Google+


Viewing all articles
Browse latest Browse all 23

Latest Images

Trending Articles